Välkomen till min blogg! Här delar jag med mig av det som skapas i min syhörna.
Inspirationen får jag från mina två pojkar, Tristan & Marius.



måndag 31 maj 2010

Bakficksklänning






Idag har jag sytt denna lilla klänning! Tycker själv att den blev otroligt fin.
Gillar grönt och rosa ihop. Mönstret är mitt egna och storleken är ca 62/68.
Det gröna tyget har jag köpt hos en bloggare, kommer tyvärr inte ihåg vem. Det rosa tyget kommer från Göksäter. Knappar och spets från en äldre dam.
Fickan skulle givetvis suttit fram men eftersom jag inte var helt koncentrerad så hamnade den där bak vilket jag tycker är helt OK. Det är ju hemsytt och då kan det inte vara perfekt. Ser också att knapparna sitter lite för tätt fram....men vad gör väl det :-)

lördag 29 maj 2010

Matchande fordonsshorts




Fick med nöd och näppe ut ett par shorts till Tristan i det sissta fordonstyget.
Eget mönster i stl 116.
Har haft min första olycka när jag sydde idag, vet inte hur jag lyckades men jag sydde mig med dubbelnålen i tummen :-( aaj vad ont det gjorde!

Nu ska jag sätta mig framför tv'n och mysa med resten av familjen utan ufon som ska sprättas. Ska vräka i mig lite lördagsgodis istället och heja på Norge.

fredag 28 maj 2010

Ytterligare ett fordonslinne




Denna gången med kornblått kantband. Återkommer igen till min kantbandshistoria.....Denna gången blev det bättre. Sträckte som bara den när jag sydde och gjorde den också aningen bredare.
Överväger just nu om jag ska sprätta upp linnet jag gjorde till Marius och göra om det. En sak är säker, det blir nog inte fler linnen till sommargarderoben, resten får komma från H&M.
Ser även att namnlappen kom för långt åt vänster men det tänker man nog inte på när det används.

T-shirt mönster från S&S, mudd från Myrins Tyger och Tråd från Bibbis Textil.

Fick ut ett par shorts till Tristan också som nästan är färdiga.
Gjorde dem lite på måfå så jag ska prova dem på honom innan jag lägger upp dem och syr i resåren i midjan.

onsdag 26 maj 2010

Velourklänning med stjärnor




Hittade denna på sybordet idag, den har legat halvfärdig länge. Kunde inte bestämma vilken färg jag skulle ha på kantbandet när jag höll på med den.
Men idag när jag satt där med gul färg i maskinen så avgjordes saken, det fick bli gult. Återigen är jag inte riktigt nöjd med kantningen i halsen, den blir lite stor och lätt utsvängd. men, men......
Jag gillar verkligen färgen på denna mudden från S&S, den är verkligen knallgul. Tyckte först när jag fick hem den att den var för stark men till de limegröna fordonen och även till denna så tycker jag den är jättefin.
Mönstret är från Ottobre 6/2007 i stl 92.
Velouren har jag köpt på Göksäter, Orust.

Fordonslinne




Äntligen har jag gjort något i ett av alla de fordonstyg jag har. Först ut är ett linne till Marius. Tristan blev inte nöjd då han ansåg att det gröna tyget var hans! Ännu värre blir det när han kommer hem idag och inser att hans linne inte är klart eftersom jag saknade tråd till mudden vi valde.
Detta linne är i stl 92 och jag har använt mönstert till en t-shirt från S&S. Jag är ganska så nöjd med kantbanden, det börjar bli bättre men inte perfekt.
Sedan vet jag inte om jag är så nöjd med modellen, vi får se när jag får provat det på Marius. Har inte hittat något bra mönster till linnen, fattar inte att det ska vara så svårt.
Men i det stora hela är jag nöjd, gillar färgkombinationen skarpt!
Fordonstyg från Mjuka tyger, mudd från Stoff & Stil och tråd från Bibbis textil.

söndag 23 maj 2010

Musklänning





Ytterligare en klänning har tillverkats. Denna gången i stl 92/98 tror jag. Försökte prova den på min snart 3-årige gudson idag men han bara vägrade :-)
Tyget hittade jag i mina gömmor, köpt någon gång för länge sedan på Göksäter. Knapparna har jag fått av en äldre dam.
Vändsydde även denna då det känns som att det är lättare än att kantbanda.
Hade tänkt göra den helrosa med mönstrad insida och applikation både fram och bak. Men applikationen bak iform av en blomma blev inte snyggt. Än en gågng var jag egentligen för trött för att sy och resultatet blev därefter. Bestämde mig då för att göra rosa framsida och mönstrad bak så blomman finns nu på insidan.
Jag är jättenöjd även med denna klänning. Mönstret är justerat lite från den ljusblåa jag gjorde, har gjort den lite mer utsvängd samt förlängt axelbanden.
Jag börjar till och med få till knapphålen riktigt bra. Vet inte om någon lagt märke till att det saknas namnlappar på klänningarna. Har bestämt mig för att göra egna lappar till dessa alster men har inte beställt dem ännu.

torsdag 20 maj 2010

Testklänning nr 2






Nu har jag gjort färdigt test klänning nr 2. Jag är mycket nöjd med resultatet, jättestolt! Fy sjutton va kul det är att sy klänningar och vilken skillnad att sy i vävd bomull. Det varken drar ihop sig eller blir skevt och konstigt :-)
Sedan tyckte jag det var jättekul att få skapa fritt med min egen fantasi. Tänkte först sätta dit en liten ficka men velade fram och tillbaka hur jag skulle sätta fast den och hur jag skulle göra med vikningar och kanter och till slut blev det en applikation istället.
Även denna klänning är vändsydd, helt kanon, inga konstiga sömmar som syns.
Det randiga tyget är en gammal gardin och det blommiga ett örngott. Båda har jag fått av en snäll gammal farbror.
Även spetsen kommer från honom, äkta virkad av hans fru. Knapparna har jag hittat i mammas sypuff.
Det enda tråkiga är att jag inte har någon liten tjej att använda den på. Är lite osäker på storleken, min tanke var ca. 80. Jag får prova den på Marius imorgon och se hur den sitter innan jag kastar mig in i tyghögen och syr en till.

Livebild på apor



I morse valde Marius sin t-shirt med apor när vi öppnade garderoben!
Kunde inte låta bli att visa några livebilder.

måndag 17 maj 2010

Test klänning


Jag har länge varit sugen på att sy klänningar i retrotyger eller lite romantiskt med spets. Jag har en massa ideer i huvudet men inte kommit mig till skott att göra något åt det. Har heller inte hittat något enkelt mönster som jag kände för att prova. Det har resulterat i att jag endast köpt på mig en massa fina tyger som nu ligger i en hög och väntar.
I morse tog jag mig i kragen och tittade lite i en bok som jag lånat på biblioteket, Sy till småbarnen av Anita Gunnars. Blev skräckslagen när jag började läsa och insåg att alla mönster skulle göras om och till klänningen som jag tyckte var fin skulle man använda delar av frambyxan. Jag fattade ingenting kändes det som.
Resultatet blev att jag ritade av överdelen på ett framstycke för att på så vis hålla mig till något sånär rätt storlek. Sedan ritade jag resten på klänningen på fri hand och förlängde axelpartien eftersom jag tänkte sätta knappar.
Detta är säkert inte så svårt men för mig som är en sådan nybörjare så var det lite spännande.
Hade bestämt mig för att klänningen skulle vändsys så jag klippte till dubbelt. Sedan tog jag ett gammalt gardintyg som jag hade eftersom jag räknade med att det inte skulle bli så bra.
Började glatt att fundera på hur jag skulle vändsy och insåg att jag inte hade en aning! Kunde för mitt liv inte tänka logiskt. Kollade på fler bloggar och hammnade på sysidan men det hjälpte inte. Till slut hittade jag till OttoPippis sida och tillsammans med hennes beskrivning och en kommentar hon fått av Hello syr och pysslar så fick jag ihop det. Jag är väldigt stolt! Synd bara att jag inte har någon ettåring i bekanstskapskretsen att prova den på. Jag tror nog att jag måste justera mönstret lite, den känns lite vid och aningen stor i ärmhålorna. Kanske ska den vara längre också. Vet inte om jag ska göra den klar eller om jag ska ta fram något av de riktiga tygerna och göra en till.
Eftersom jag aldrig gjort knapphål så övar jag nog på denna först.
Känner mig glad att jag äntligen kanske kan förverkliga alla klänningsideer som jag har i huvudet! Hoppas bara att jag kan hitta någon som vill bära dem i sommar :-)

söndag 16 maj 2010

Hjälpredan har varit i farten igen.....



Så här ser det ofta ut när jag försöker att sy när Marius vill vara med.
Han är lika förtjust i alla tyger som jag :-)

Nyttosömnad


Känner mig riktigt redig när jag gör något för att det behövs och inte endast för att det är kul. Tristan har helt plötsligt blivit så lång och armarna har växt. Nästan varenda långärmad tröja han har flaggar på halvstång (vilket jag tycker är kanon för då måste jag köpa lite tyger och sy långärmade tröjor åt honom :-))
Köpte några tröjor till honom för inte så länge sedan och hade inte alls lust att göra mig av med dem så fort. Tyckte själv jag var smart när jag kom på att förlänga ärmen med en mudd. tristan valde givetvis svart och jag tyckte det blev jättebra! Konstigt att designern som designat tröjan från början inte kom på det ;-)

Shorts


Jag vet att jag är tråkig men har bestämt mig för att göra färdigt det som ligger och vill givetvis visa upp det jag får klart.....
En bra ursäkt för ytterligare ett applagg :-)
Ett par shorts i tightsmodell från den senaste Ottobre, stl 86. Jag skulle nog tagit en storlek större för det här blev nästan som cykelbyxor. Men Marius gillade dem och det är väl huvudsaken. Jag hoppade över resåren i midjan och satte dit en mjuk mudd istället.

lördag 15 maj 2010

Mera apor




Kanske inte så spännande egentligen men känner att jag vill visa dessa eftersom jag är grymt nöjd.
T-shirten är till Marius, mönster från Stoff & Stil i stl 86.
Tyget talar för sig själv vid det här laget men om någon missat det så är det Stoff & Stils apor och mudd från MG-Tyger.
Men jag måste öva mer på kantbandning, fattar inte att det ska vara så svårt att få det snyggt. Jag blir rikitgt provocerad när det inte blir perfekt!! Jag har en t-shirt till Tristan också i stl 6 år och en body i stl 62 men båda dessa måste jag göra om. Bodyn blir nog inget gjort med men Tristans t-shirt får jag klippa bort kanten och sätta mudd istället.
Mössorna blev lite små, svårt att avgöra vilken storlek.
De har omkrets 38, 40 och 42 cm.
De två största passar Marius som är 1 1/2 år.

onsdag 12 maj 2010

Apor


Har haft ett litet aprace som resulterat i att jag gjort för många saker på en gång och därför inte blivit färdig med något.
Äntligen är jag klar med ett par byxor/tights i det härliga aptyget från Stoff & Stil. Jag gillar verkligen det här tyget och belv riktigt nöjd med det oranga till.
Gjorde insydd resår som jag också blev nöjd med, känns som att jag kanske har tagit ett kliv upp på systegen :-)
Eftersom jag inte är så snabb på att sy men har många planer på vad jag vill göra så växer tyglagret snabbt. Har därför bestämt att det är köpstopp på tyg tills att jag avverkat lite. Klippte därför upp allt aptyg jag hade och känner nu lite abstinens efter mer.
Måste nog se om det finns kvar och beställa lite till.

Mönster: Ottobre 1/2007 i stl 92
Tyg: Stoff & Stil och mudd från MG tyger

Nu blir det långhelg så jag hoppas få färdigt det som ligger på sybordet så att jag har något mer att blogga om.

torsdag 6 maj 2010

Mera velour byxor....


Måste bara visa upp dessa också även om de är samma som de stora som jag gjorde förra veckan.
Blev riktigt nöjd!
Eget mönster i stl 80.
Velour från Mjuka tyger och cerise mudd från MG Tyger.

Velour klänningar




Äntligen har jag fått färdigt de två klänningarna som jag har hållt på med en stund.
Jag har länge bara sytt till pojkarna så jag riktigt längtade efter att göra något flickigt i rosa. I det stora hela är jag ganska nöjd men den lilla tunikan var jag trött när jag kantade i halsen och slant till med sömmen. Så den blev väldigt ful och givetvis var det mitt fram. Men eftersom den endast är gjord för nöjes skull och inte har någon ägare så behöver ingen skämmas över den.
Velour och rosa mudd från Göksäter. Den stora klänningen är mönster från Stoff & Stil i stl 8 år och den lilla kommer från Ottobre 6/2007 i stl 98. Det enda jag ändrat på är att jag kantade ficköppningarna med mudd. Har verkligen fastnat i velour träsket men nu känns det som att jag måste byta material.

måndag 3 maj 2010

Agnes live


Här kommer en live bild på Agnes i hennes nya byxor, tagen imorse. Tack Emelie för bilden! Agnes verkade mycket nöjd, hon har själv matchat med ett lila/rosa armband.
Känns extra roligt när någon annan uppskattar det man gör.
Nu ska jag se om jag kan vara lite effektiv. Jag har flera klänningar ligger halvfärdiga och mitt mål är att jag ska blogga om dem innnan dagen är slut.